Цената на .BG домейни

Дискусия в 'Покупко-продажба на Домейни', започната от Иво Марков, 8 Мар 2019.

 1. Иво Марков

  Иво Марков New Member

  Член от:
  6 Мар 2019
  Постове:
  6
  Харесвания:
  0
  Привет,
  всички знаем, че цената на домейн олицетворяващ България е 58.67 без ДДС тоест малко над 70 лева за година.
  Първо, защо ли се обявява цена без ДДС и с малък шрифт (12px) се отбелязва сякаш, като маловажно, че това е цена бец ДДС? Нали трябваше навсякъде да се показват цени с ДДС или това важи за средни, малки, много малки и изчезващи фирми.

  Та добра ли е цената от 70 и повече лева за домейн BG?
  Бягам от емоции свързани с жизнения стандарт в България, опитвам да се поставя на мястото на този, който така или иначе е набарал възможноста да представлява домейните на България.
  Да. Цената е добра.
  Със 70 лева за един домейн умножена по няколко милиона (предполагам) се получава нещо съвсем прилично, красив, елегантен бизнес който обезпечава поколения наред.

  Или не е така - вероятно са необходими някакви брутални разходи за подръжка, всеки ден някой трябва да прави челни стойки за всеки от тези домейни, да пътува от България до САЩ, или да се качва на висок комин (съжалявам за изпускането на нервите).

  Нещата са далеч по-спокойни - никакви тоталлни, брутални, жизнено спасяващи разходи не са нужни.
  Дори е ненужно в офисите си да поставиш посттерминали за плащане с карти та когато на някой се наложи да дава по над 70 лева на година за домейн в България да вземе да плати с карта.

  Но защо все пак цената е такава, нека предположим?

  - Основание 1
  Знаем, че SEO определено толерира, препоръчва ако сайта ви е за България той да има домейн завършащ на .bg
  Тоест вие ТРЯБВА да купите такъв домейн - една добра причина цената да бъде над 70 лева за една година.
  - Основание 2
  Високата цена е бариера. Тя логично отсява много български фирми от малкия бизнес и ги праща към домейни в com и други където за 3-30 лева може да се купи например malak-biznes-bg.com.
  Познавам вероятно над 30 собственици на фирми, които правят именно това, защото годишен разход за домейн равен на годишния им разход за хостинг е непиемлив. Но те имат неадекватни домейни ненужни за България въпреки, че са българи правещи невъзможното да съществуват в България.
  Това обаче са празни приказки, какво значение има, че някакъв малък български бизнес страда - какви подяволите са тези ... някакъв си гръбнак на икономика!

  Имам предложение! Изложените "основания" предполагат, че цената на домейн .bg може да бъде и по-голява - например 200 или 500 лева на година.
  Предполагам, че всички сме съгласни, защо да е само 70 като може да е и 500 лева?
  Ние ще продължим да имаме домейни .bg и да обичаме този който ни организира това удоволствие.

  Повярвайте ми сега се смея. Вчера се наложи да купя поредния домейн .bg - правили ли сте това скоро?
  Процедурата е хубава, доставя удоволсвие и дава повод да чувстваш, че в България бизнес се прави лесно. (Дали има ирония?)

  Можете да придобиете домейн .bg САМО ако имате електронен подпис или удоволствието да намерите нотариус, който да издаде заверен от него документ, че вие ще се сдобивате с домейна на държавата в която живеете.
  Защо не, че то може да бъде и по-сложно - например да трябва да представите кръщелно свидетелство, удостоверение от ДАНС за липса на водени към вас дела или пък кръвни проби доказващи липсата на хив заразяване - съвсем съмсем резонни неща.
  Какво от това, че за да купиш домейн .com, net, info, eu и още и още са необходими няколко клика. И какъв малък бизнес, какви пет лева ...?
   
  #1
  Последна редакция: 8 Мар 2019
 2. iisark

  iisark Administrator
  Екип 3mart

  Член от:
  12 Яну 2015
  Постове:
  105
  Харесвания:
  4
  Колега съгласен съм с теб, че .bg домейните са тъпотя пълна, незнам друга държава толкова трудно да се регистрират домейни, но пък от друга страна така се редуцират изманиците онлайн. Който иска да направи измама едва ли ще го прави на български домейн.

  Инче за Google и за останалите търсачки .com домейнът си остава номер едно, но пък друг е въпросът, че няма много свободни.
   
  #2
 3. gogogo

  gogogo Member

  Член от:
  11 Юли 2018
  Постове:
  74
  Харесвания:
  11
  Това, че българските домейни са надценени е вярно, но сложността на придобиването им вероятно е една от причините търсачката (Google) все още да се влияе и да зачита тяхното значение при резултатите. На практика домейните все повече стават скрита системна характеристика на сайтовете. Едно време хората преписваха домейни, а сега в 95% от случаите търсят сайтовете с Google по име и място. Така дори и изключително лош домейн може да окаже изключително малко влияние на сайта ти, ако голяма част от въпросните 95% дори не са забелязали нелепото име на домейна на фирмата.
   
  #3

Сподели Страницата