На вниманието на всички търговци и производители, които приготвят хляб, тестени изделия, пържени кар

Дискусия в 'Онлайн Mагазини', започната от Валя Бойчева, 1 Окт 2018.

 1. Валя Бойчева

  Валя Бойчева Активен Потребител

  Член от:
  29 Дек 2015
  Постове:
  59
  Харесвания:
  4
  От 11.04.2018 год. в България и целия ЕС влезе в сила приложението на Регламент (ЕС) 2017/2158 на Комисията от 20 ноември 2017 година за установяване на мерки за смекчаване на последиците и референтни нива за намаляване на наличието на акриламид в хранителните продукти.

  Акриламидът е химически замърсител, който представлява опасност в хранителната верига. Той е нискомолекулно, много разтворимо във вода органично съединение, което се образува от естествените съставки аспарагин и захари в определени храни, когато бъдат подложени на топлинна обработка при температури обичайно над 120 °C и ниска влажност. Образува се основно в печени или пържени богати на въглехидрати храни, в чиито суровини се съдържат прекурсорите му.

  Регламента обхваща следните продукти:

  · пържени картофи, други нарязани (пържени на маслена баня) продукти и нарязан на филийки картофен чипс от пресни картофи;


  · картофен чипс, снаксове, солени бисквити и други картофени продукти от картофено тесто;


  · хляб;


  · зърнени закуски (с изключение на овесена каша);


  · фини печива: курабии, бисквити, сухари, зърнени блокчета, питки, рогчета, вафлени кори, малки дебели палачинки, бисквити с джинджифил, както и солени бисквити, сухари и заместители на хляба. В тази категория солените бисквити представляват сухи бисквити (печен продукт на основата на брашно от зърнено-житни култури);


  · кафе:

  · печено кафе;


  · инстантно (разтворимо) кафе;


  · заместители на кафе;


  · детски храни и преработени храни на зърнена основа, предназначени за кърмачета и малки деца, съгласно определенията в Регламент (ЕС) № 609/2013 на Европейския парламент и на Съвета.


  Търговците и производителите трябва веднъж годишно да изследват продуктите си за наличие на акриламид, както и да провеждат мероприятия за предотвратяване на появата на химичния замърсител и да водят записи.

  Към мониторинговите програми на производителите и търговците трябва да се добави изследване на показателя акриламид или на показателя цвят.

  Приложение III, раздел II, точка 4 от Регламент (ЕС) 2017/2158 допуска изследване на показателя цвят вместо акриламид.

  Необходимо е да има цветово указание, даващо насока за оптималното съчетание на цвят и ниски нива на акриламид, което да е изложено на видно място в помещенията пред персонала, приготвяща продуктите.

  Необходимо е да се водят записи за контрол на температурата за печене и пържене.

  Съобразно нормативния документ например печените хлебни и тестени изделия трябва да имат по-светъл цвят, да се избягва препичането до тъмен цвят на коричката в случай че тъмният цвят на коричката е в резултат от силното печене и не е свързан с конкретния състав или естеството на хляба, в резултат от които се получава тъмна коричка.

  Сандвичите, приготвени в обектите не трябва да са препечени.

  При използване предварително опаковани хлябове или печива, чието приготвяне трябва да се довърши, се следват указанията за приготвяне.

  При пържене на картофи или други картофени продукти трябва да се използват масла за пържене и мазнини за пържене, които позволяват по-бързо пържене и/или пържене при по-ниски температури. Температурите на пържене трябва да са под 175 °C и при всички случаи възможно най-ниски, като се вземат под внимание изискванията за безопасност на храните.Добре е да се сортове картофи с по-ниско съдържание на захар, когато са налични и доколкото това е съвместимо с желания продукт, който трябва да бъде получен. В тази връзка се прави консултация с доставчика относно най-подходящите сортове картофи.Картофите съобразно нормативния документ се съхраняват при температура над 6 °C.

  За предотвратяване появата на акриламид суровите картофи преди пържене се измиват и накисването, за предпочитане в продължение на 30 минути до 2 часа в студена вода, като преди пържене се изплакват с чиста вода.


  Бланширането на картофи имат по-ниски нива на акриламид и следователно, когато е възможно, е уместно картофите да се бланшират.


  Производителите, които пекат и доставят кафе и заместители на кафето до търговски обекти, трябва да гарантират, че не съдържа акриламид с докмент, удостоверяващ отсъствието на химичния замърсител.

  Производителите и търговците, които се нуждаят от подробно разяснение на нормативния документ и допълване на документацията за безопасност на храните може да ни пишат или да се обадят на тел. 0988 357 062  За клиентите, на които сме разработили документацията до момента ще направим допълнения безвъзмедно.
   
  #1

Сподели Страницата