КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ?

Дискусия в 'Основен Бизнес Форум', започната от Валя Бойчева, 7 Сеп 2019.

 1. Валя Бойчева

  Валя Бойчева Активен Потребител

  Член от:
  29 Дек 2015
  Постове:
  72
  Харесвания:
  4
  Хранителните добавки, които се предлагат на българския пазар са разнообразни и с различно предназначение. Интернет дава възможност за извършване на лесна и достъпна онлайн търговия. Много от търговците са лоялни, спазват нормативните изисквания и не подвеждат потребителите, но има и такива, които внасят добавки със забранени субстанции, които биха довели при неблагоприятни последствия за здравето. Не се доверявайте на рекламите в интернет пространството и при закупуване на добавките проверете дали са легитимно внесени в страната и дали не съдържат вредни субстанции. Много от забранените субстанции действат на мозъчните центрове и нанасят необратими щети на организма. Например добавката „Липофон“ за отслабване, разпространена от известен наш фитнес инструктор съдържа лекарствено средство сибутрамин, която може да предизвика инсулти и инфаркти. Имало е оплакване от жена, която е закупила добавката и се е почувствала зле. Затова Ви съветваме ако искате да отслабнете насочете се към лицензиран диетолог с медицинско образование, а ако искате да оформите хармонично тяло използвайте съвети на фитнес инструктори. Голяма част от хора се стремят да са слаби и красиви, а друга част (главно мъже и юноши) да имат и внушителна мускулна маса. В това няма нищо лошо, но да не забравяме, че здравето е най- важно и трябва да сме много внимателни и да проверяваме всяка информация в интернет. Разбира се има много лоялни вносители и търговци, като нашите клиенти: от фирма „Евромедия“ БП ЕООД- гр. Хасково със складова база в гр. Бургас, кв. Сарафово, „Саномед Интернешинъл“ ООД- гр. Пазарджик със складова база с. Мененкьово, обл. Пазарджик, „СК МИД 74“ ЕООД- гр. София със складова база гр. София, ж.к. „Младост“ 2, бл. 288, вх и много други. За да Ви улесним в преценката за избор на добавки може да се запомнете със съдържанието на Наредба № 47 от 28 декември 2004 г. за изискванията към хранителните добавки (загл. изм. - дв, бр. 44 от 2007 г.) в сила от 01.08.2005 г., издадена от Министерството на здравеопазването обн. ДВ. бр.5 от 14 Януари 2005г., изм. ДВ. бр.90 от 11 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.44 от 5 Юни 2007г., изм. ДВ. бр.90 от 16 Ноември 2010г., в Приложения 1,2,3 и 4 са посочени разрешените и забранените вещества, както и разрешените количества, както и на Директива 2002/46/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 10 юни 2002 година за сближаване на законодателствата на държавите-членки по отношение на добавките към храни.

  ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ:

  Преди да закупите хранителна добавка проверете дали вносителя има регистриран склад за търговия на едро, както и дали добавката е етикетирана съобразно изискванията на Регламент (ЕО) 1169/2011 на Европейския парламент и на Съвета за предоставяне на информация за храните на потребителите. На етикета трябва да са посочени съставките и количеството на всяко вещество (части от растения, аминокиселини, витамини и др.), както и веществата, които причиняват алергии да са обозначени с различен шрифт или да са подчертани. Задължително трябва да има надписи: „Да не се превишава задължителната дневна доза“ и „ Не е заместител рационалното хранене“. Надписите, етикетировката и маркировката трябва да са с превод на български език, като буквите трябва да са с размер най- малко 1.2 мм. Може да направите справка с приложенията 1,2, 3, и 4 от Наредба № 47 на МЗ за да се уверите,че количествата на отделните съставки не превишават разрешената доза.

  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВНОСИТЕЛИТЕ:

  Всеки вносител е длъжен да внесе добавките по легитимен начин, като изисква от производителя или доставчика документ за произход и качество и анализи от лаборатория за партидата, която внася. Документа може да е здравен сертификат, удостоверение за качество или с друго наименование, но трябва да е издаден от компетентния здравен орган на съответната държава. Вносителя изисква документа за произход и качество и проект на етикета преди да внесе добавката и прави превод на документите на български език от лицензиран преводач. След като направи превод подава копия на преведения документ за произход и качество, етикета и уведомление за пускане на пазара на хранителна добавка (образец 78 на БАБХ) в Областната дирекция по безопасност на храните. След, като бъде разрешено да се внесе добавката се регистрира склад за търговия на едро, като няма изкисване за площта на помещението (за санитарно- хигиенните изкисвания погледнете предходна наша публикация по- долу). При регистрация на добавката/ките и склада подавате митническа декларация, в която посочвате и номера на склада (получава се от ОДБХ). Може да заявите доставката и малко преди да се регистрира помещението ако сте сигурен, че няма да има проблем с вноса. Ако имате въпроси винаги може да се насочите към нас. Ние сме специалисти, които познаваме нормативната база и бихме улеснили Вашата дейност. Пишете ни на имейл: valya.konsult@gmail.com или се обадете на тел. 0988 357 062
   
  #1
  Последна редакция: 8 Сеп 2019

Сподели Страницата