Изисквания за внос на храни и хранителни добавки

Дискусия в 'Основен Бизнес Форум', започната от Валя Бойчева, 20 Юли 2019.

 1. Валя Бойчева

  Валя Бойчева Активен Потребител

  Член от:
  29 Дек 2015
  Постове:
  77
  Харесвания:
  4
  В настоящем все повече хора внасят храни и хранителни добавки от ЕС и трети страни. Рекламите в онлайн пространството за различни продукти са все по- примамливи и привличат много клиенти. Много от продуктите се внасят незаконно и са със съмнителен произход.

  Най- много се внасят здравословни био храни, кафе, чай, какао, ядки, сушени плодове, пресни плодове, сурови зеленчуци, макаронени изделия (спагети от азиатските страни), маслодайни семена, храни и добавки подсилващи метаболизма и спомагащи за намаляване на телесното тегло, добавки за подсилване на имунитета и др.

  В настоящия пост ще Ви запознаем с основните изисквания за законен внос на храни и хранителни добавки.

  За да внасяте и търгувате с храни и хранителни добавки е необходимо следното:

  1. Да имате регистрирана фирма.

  2. Да регистрирате склад за търговия на едро в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) по местонахождение на обекта.

  3. Да подадете митническа декларация за внос на храни и хранителни добавки, като приложите и Удостоверението за регистрация за склад за търговия на едро. Митницата от своя страна уведомява инспекторите от отдел „Граничен контрол“ на БАБХ, когато храните или добавките са под специален режим за внос.

  4. При внос на хранителни добавки е необходимо да подадете Уведомление (образец 78 на БАБХ) за пускане на пазара на хранителна добавка до ОДБХ по местонахождение. Към Уведомлението се добавя проект на етикета, документ за произход и протоколи за лабораторни изследвания на добавките. Изследванията може да са от производителя или Вие да изследване добавките в лицензирана лаборатория.

  Специфични изисквания относно материално- техничестаката база и документите з безопасност на храните:

  Складовото помещение трябва да е оборудвано с рафтове, стелажи, палети и други необходими пособия за съхранение на продуктите. Необходимо е да осигурите в близост до помещение санитарен възел с хигиенна мивка, санитарно битова площ за съхранение на личното и работното облекло на персонала.

  Когато предлагате храни и хранителни добавки е необходимо да ги съхранявате разделно на отделни рафтове и стелажи.

  Био храните трябва да се съхраняват разделно от храните, които нямат сертификат за био.

  Продуктите трябва да се съхраняват по видове и партиди, както и да се спазва принципа „Пръв влязъл пръв излязъл“.

  Храните и хранителните добавки е необходимо да са придружени с документи за произход и качество издаден от компетентния орган на страната, от които са внесени. Документа може да е Здравен сертификат, Сертификат за качество, Сертификат за произход или с друго наименование. Документа трябва да е преведен на български език от лицензиран преводач.

  Храните и хранителните добавки е необходимо да са етикетирани и маркирани, като етикетировката и маркировката трябва да е с лицензиран превод на български език и да е в съответствие с изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 на Европейския парламент и на Съвета за предоставяне на информация за храните на потребителите.

  Част от хранителните продукти, които са от трети страни (държави, които не са членки на ЕС) подлежат на физическа и документална проверка от служители на Агенция митници и инспектори от отдел „Граничен контрол“ на Българската агенция по безопасност на храните. При физическата проверка се проверява пратката, като се прави оглед или се вземат проби, които се изследват. Проби се вземат за някой продукти, като различни видове ядки, подправки, чай, плодове, зеленчуци и др., които съобразно нормативни документи на ЕС подлежат на процентно пробонабиране. На физическа проверка с вземане на проби подлежат пратки от Китай, Турция, Египет и др. Не от всяка пратка се вземат проби за изследване. За всеки продукт има определен процент на пратките.

  Пратката, от която са взети проби се освобождава за режим внос след излизане на резултатите от лабораторните изследвания.

  Физическите, документалните проверки, както и лабораторните изследвания се заплащат от вносителя.

  Хранителните добавки, които се внасят трябва да са със съставки съобразно изискванията на Приложение № 2 към чл. 7, ал. 1 от Наредба № 47 на МЗ от 28 декември 2004 г. за изискванията към хранителните добавки, обн. в Д.В бр. 5/2005г., последно изм. и доп. Д.В бр. 90/2010г.

  При регистрация на склада е необходимо да имате разработени документи за безопасност на храните:

  1. Система за самоконтрол, свързана с добрите търговски и хигиенни практики;

  2. НАССР система за анализ и контрол на критично- контролните точки. Изисква се за складове с по- голям капацитет или ако искате да се регистрирате по стандарт ISO 22 000: 2018 свързано със системи за управление на безопасността на храните.

  Ние разработваме документацията за безопасност на храните, както и можем да Ви изготвим документи за сертифициране по ISO 22 000, което се изисква ако снабдявате някой от по- големите вериги.

  След узаконяване на дейността си Вие може да предлагате храни и хранителни добавки на едро, на дребно и онлайн.

  За повече информация обадете се или пишете
   

  Прикачени Файлове:

  #1
 2. Христова

  Христова New Member

  Член от:
  30 Мар 2020
  Постове:
  1
  Харесвания:
  0
  Здравейте г-жо Бойчева,

  Внасяме био кокосово масло, спазвайки всички изисквания за биологичен внос.
  Въпорса ни е трябва ли да се издава допълнително удостоверение от БАБХ или да се уведомява съответната служба за да се впише кокосово масло като храна/ хранителна добавка в тяхната база данни или БИО сертификата е достатъчен документ?

  Поздрави и благодаря.
   
  #2
 3. Валя Бойчева

  Валя Бойчева Активен Потребител

  Член от:
  29 Дек 2015
  Постове:
  77
  Харесвания:
  4
  Здравейте г-жо Христова,

  необходимо е да имате регистриран склад за търговия на едро, който да регистрирате в БАБХ. При съхранение на био храни е необходимо да сертифицирате склада, като обект за съхранение на био продукти, като изберете сертифициращ орган, който е лицензиран. Този орган е независим и не е свързан с БАБХ.
  При възникване на въпроси обадете се на тел. 0988 357 062.

  Успешен ден!
   
  #3
 4. Ads

  Ads New Member

  Член от:
  27 Фев 2018
  Постове:
  13
  Харесвания:
  0
  Може ли ваш имейл?

   
  #4
 5. Валя Бойчева

  Валя Бойчева Активен Потребител

  Член от:
  29 Дек 2015
  Постове:
  77
  Харесвания:
  4
  #5
 6. Валя Бойчева

  Валя Бойчева Активен Потребител

  Член от:
  29 Дек 2015
  Постове:
  77
  Харесвания:
  4
  Може да се обадите и на тел. 0988 357 062- Валя Бойчева
   
  #6

Сподели Страницата