Закупуване на акции с цел дивиденти

Дискусия в 'Счетоводство и Финанси', започната от Morticia A. Addams, 18 Дек 2019.

 1. Morticia A. Addams

  Morticia A. Addams New Member

  Член от:
  18 Дек 2019
  Постове:
  1
  Харесвания:
  0
  Здравейте,

  От извистно време чета материали(може би не много успешно) във връзка с инвестирането в акции. Като резултат се натрупаха доста въпроси и неща, които не разбирам.

  Моята цел е да си купя акции за дългосрочно притежание, т.е. да получавам дивиденти от тях. Идеята е да опитам какво представлява този тип инвестиция и с някаква не голяма сума да видя резултатите от него, като разбирам, че това ще стане много бавно.

  Въпросите са:
  - Откъде мога да видя информация кои дружества продават акции и съответно тяхната цена? - Опитах се да разгледам сайта на Българска фондова форса, но е изключително трудно да се ориентирам в нея. Относно софтуерите на брокери имам друг въпрос.

  - Как мога да закупя акция за мен? - Прочетох някъде, че брокерите на акции реално не копуват акции на твое име, а един вид ги купуват за себе си с твои пари и като решиш ги продават като ти дават цената, за която са ги продали. Тук се абстрахирам от таксите. Основното, че акциите не са на твое име и съотвено не знам дали ти се изплащат дивиденти в случай на дългосрочно притежание.

  - Кои брокери препоръчвате за моята цел? - Четох, че може да закупя акции през банка като предварително трябва да се свържа с тях дали мога да си купя акции на определеното дружество през тях. Този подход ми изглежда удобен за мен(кога си отговоря на въпрос 1). Останалите брокери също биха били добре, ако е изпълнено, че акцията ще бъде взета за мен(отговор на въпрос 2).

  Няма да прилагам връзки към статии, от които съм прочела горните твърдения, но ако се наложи ще добавя. Също ако има нещо неясно или неточно ще го опиша допълнително.

  Основното ми затруднение да намеря материали, които са свързани с моята цел, а не с търговия на акции. Тази информация също би била от полза.
   
  #1
: акции

Сподели Страницата