Закон за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП)

Дискусия в 'Правен Форум', започната от Пламен Стефанов, 7 Окт 2018.

 1. Пламен Стефанов

  Член от:
  3 Дек 2015
  Постове:
  38
  Харесвания:
  4
  Считано от 31.03.2018 г. влезе в сила новият Закон за мерките срещу изпирането на пари, обн. ДВ бр. 27 от 27.03.2018 г., (ЗМИП) с който беше отменен досега действащият Закон за мерките срещу изпирането на пари, и бяха въведени изменения и допълнения в Закона за мерките срещу финансирането на тероризма (ЗМИП), както и в други нормативни актове.

  За съжаление медийното пространство бе залято с информация за санкциите на "страшния" GDPR (Общия регламент за защита на личните данни) и някак си не оставаше време за "по-маловажния" ЗМИП. Още преди да бъде приет Общият регламент за защита на личните данни (2016 г.) през далечната 2015 г. бе приета Директива (ЕС) 2015/849 на Европейския парламент и на Съвета за предотвратяване използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма. За да бъде в съответствие с тази Директива, а и с Международните стандарти за превенцията на изпирането на пари и финансирането на тероризма (Препоръките на FATF), Конвенцията на Съвета на Европа относно изпиране на пари, издирване, изземване и конфискация на облагите от престъпления и финансиране на тероризма (CETS 198), подписана във Варшава на 16.05.2005 г., както и на резолюции на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации за превенция на тероризма и финансирането му, българският законодател прие новият Закон за мерките срещу изпирането на пари.

  Съветвам всеки, който има собствен бизнес да прочете раздел II от ЗМИП (Задължени субекти), като така ще можете да установите дали законът се отнася за вас. Ако установите, че попадате под регулацията, то вие ще трябва да изпълните посочените в закона стъпки, за да сте сигурни, че няма да имате проблем с надзорния орган (ДАНС).
   
  #1
  • Like Like x 2
 2. Estil

  Estil New Member

  Член от:
  8 Окт 2018
  Постове:
  5
  Харесвания:
  0
  Добре, аз започнах да чета закона, но има неща, които не са ми ясни как трябва да станат на практика и други неща, които изобщо не разбирам. Може ли малко по-подробно да разясните същността на закона? Също така се интересувам дали вие предоставяте някакви консултации по темата или можете ли да препоръчате консултант, тъй като говорих с един познат адвокат и той ми отвърна,че не се занимава с това?
   
  #2
  Последна редакция: 8 Окт 2018
 3. Пламен Стефанов

  Член от:
  3 Дек 2015
  Постове:
  38
  Харесвания:
  4
  Благодаря за коментара.
  Ако има интерес, аз и/или мой колега можем да напишем няколко статии, за да улесним ентусиастите, които искат сами да се справят с това предизвикателство. Ако имате въпрос по темата, можете да го зададете тук или на лично съобщение. Въпроси можете да задавате и по имейла, който можете да намерите в подписа ми. Съветвам ви да прочетете веднъж или два пъти закона и ако възникнат въпроси, на които не можете да намерите отговор, то не се колебайте да попитате.
  Що се отнася до платени консултации, към този момент аз не предлагам такива, ако имате интерес мога да препоръчам консултантска компания, за която съм работил и гарантирам, че е с високи стандарти на работа.
   
  #3
  • Like Like x 1
 4. Estil

  Estil New Member

  Член от:
  8 Окт 2018
  Постове:
  5
  Харесвания:
  0
  Добре, ще се запозная със закона без да бързам и ако възникнат въпроси ще питам.
   
  #4
 5. gogogo

  gogogo Member

  Член от:
  11 Юли 2018
  Постове:
  67
  Харесвания:
  10
  Тъй като в този форум има и хора, които са съвсем начинаещи в бизнеса, то може би е добре да се осъществи дискусия, която е свързана с представянето на проблема в идеен план. Защо е направен такъв закон и как ке опитва да постигне целите си. Например ако на вас ви възложат да напишете закона и също така приемем, че нищо от досегашния закон не сте чел, то от къде ще започнете за да сформирате идеята си?

  Правото и счетоводството не са елементарни неща и се чудя защо тази държава с какъв мозък мъчи обикновените граждани и "обикновените" бизнесмени да стават специалисти в нещо, което никога не са учили. Ето например за отчитане на 5 лева данък, който трябва да отчетеш в данъчна декларация не можеш да си наемеш счетоводител, кна който да му платиш 500 лева за услугата. Но това е леко друга тема...
   
  #5
 6. Пламен Стефанов

  Член от:
  3 Дек 2015
  Постове:
  38
  Харесвания:
  4
  Ще вървя отзад-напред.
  В България има счетоводни къщи, които предоставят безплатно счетоводство на стартиращи компании. В този ред на мисли, бизнесмените не трябва да насочват цялото си внимание в юридическата или счетоводната дейност на своите компании, те просто трябва да намерят подходящите консултанти. В България пазарът на услуги е доста голям и редица консултанти започват да предоставят все повече безплатни услуги, с цел да привличат повече клиенти. Тази тенденция подобрява бизнесклимата у нас и предразполага възникването на все повече нови дружества.

  Що се отнася до ЗМИП... Надеждността, целостта и стабилността на кредитните и финансовите институции и доверието във финансовата система като цяло могат да бъдат сериозно подкопани от опитите на престъпни субекти да прикрият произхода на приходите от престъпна дейност. Лицата, осъществяващи изпиране на пари биха могли да се опитат да се възползват от свободното движение на капитали и свободно предоставяне на финансови услуги, до които води интегрираното финансово пространство на Съюза, за да улеснят престъпните си дейности. Ето защо с цел да се постигне баланс между защитата на обществото от подобни престъпления и да се съхранят стабилността и целостта на финансовата система на Съюза , от една страна, и нуждата, от друга страна, да се създаде регулаторна среда, която да позволява на дружествата да развиват стопанската си дейност, без да понасят прекомерни разходи за постигне на съответствие, Европейския парламент и Съвета приеха горепосочената Директива за да урегулират тази материя на ниво Европейски съюз. Както знаем Директивите са актове, които нямат пряко приложение на териториите на държавите членки. Те рамкират правната материя, а Законодателните власти в държавите членки приемат закони, които да доразвият рамката. С цел да приведе българското законодателство в съответствие с европейското, нашият парламент прие през март новия ЗМИП.
   
  #6
: ЗМИП

Сподели Страницата